Διήμερο αφιέρωμα στον Χ. Τσιγγιρίδη & στην Ραδιοφωνία 16-17/12

3

140 χρόνια από την γέννηση & 70 χρόνια από τις 17 Δεκεμβρίου 1947 που έφυγε από τη ζωή ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, ιδρυτής του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το Εναλλακτικό Ραδιόφωνο (www.enallaktikoradio.com) με την στήριξη του Μουσείου Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει στις 16 & 17 Δεκεμβρίου 2017 ένα διήμερο αφιέρωμα στον Χρίστο Τσιγγιρίδη ιδρυτή του πρώτου Ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας και των Βαλκανιών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 22:00

Ζωντανή Μουσική Βραδιά

think outside the box quotes business concept

Αφιέρωμα στα τραγούδια & στους συνθέτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα (Αττίκ, Γιαννίδης, Γούναρης, Σουγιούλ και πολλοί άλλοι) και σε καλλιτέχνες που περάσαν από το Ραδιόφωνο του Χρίστου Τσιγγιρίδη.

Χρήστος Παπαδόπουλος (Τραγούδι – Πιάνο)

Συμμετέχει η Ναταλία Λαμπαδάκη (Τραγούδι)

Βαλαωρίτου 1 στον 8ο όροφο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00

Επίσκεψη και Ξενάγηση στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης

Ξεναγούμαστε στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης, μαθαίνουμε την ιστορία του πρώτου ραδιοφώνου της Ελλάδας και των Βαλκανίων, τις γνωστές & άγνωστες ιστορίες της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί ζωντανή εκπομπή από το χώρο του Μουσείου.

Δηλώσεις Συμμετοχής & Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6974389484

Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης | Νότια πύλη Δ.Ε.Θ. έναντι Χ.Α.Ν.Θ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/1606835476043419/

2ημερο

Λίγα λόγια για τον Χ. Τσιγγιρίδη

Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης γεννήθηκε το 1877 στην Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινό Πλόβντιφ της Βουλγαρίας) από Έλληνες γονείς. Στις αρχές του 20ου εξαναγκάζονται σε φυγή και καταλήγουν στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης καταφέρνει να σπουδάσει στην σχολή ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ της Στουτγάρδης.

Έρχεται στην Ελλάδα το 1918 και φιλοξενείται αρχικά στη Λάρισα στον αδελφό του Νίκο όπου και αναλαμβάνει την Διεύθυνση της Εταιρίας Ηλεκτροφωτισμού και Ύδρευσης της πόλης.

Όμως τα πειράματα ασύρματης επικοινωνίας στην σχολή, έχουν επηρεάσει έντονα τις σκέψεις του και έτσι αποφασίζει να έλθει στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να υλοποιήσει το όραμά του: να ιδρύσει Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Ξεκινά πειραματικά με εγκαταστάσεις στο σπίτι του.

To 1926, μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, o Χρίστος Τσιγγιρίδης στήνει τον πομπό του, ισχύος 400 Watt περίπου. Τον λειτουργεί μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός… Η πρώτη εκπομπή έγινε την 25η Μαρτίου του 1926. Είχε δύο ακροατές όλο κ΄ όλο. Η νομοθεσία για τις ραδιοφωνικές εκπομπές υπήρχε ήδη και έτσι για αρκετά χρόνια η λειτουργία του πομπού επιτρεπόταν μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ.

Οι προσπάθειες του Τσιγγιρίδη να πάρει άδεια διαρκούς λειτουργίας ήταν συνεχείς. Όμως, για πολλά χρόνια ήταν άκαρπες.

 Ο Τσιγγιρίδης λειτουργούσε τον πομπό του με ίδια έσοδα καθώς και με έσοδα προερχόμενα από διαφημίσεις.

Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός Ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας!

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την σελίδα: https://www.radiomuseum.gr/

 

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.